ПГЛПЕХТ - Ямбол
Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии

История

Историята на едно училище наподобява историята на един човешки живот. И двата вида битие бележат началната точка на своя генезис, следван от непрестанно редуващи се периоди на възходи, проблеми, успехи и всичко онова, което влиза в графата "обичайна закономерност".

1967

Гимназията по екология и химични технологии отваря триумфално своите врати в далечната 1967 година, в която през септември бие първият школски звънец. Той възвестява раждането на училище, на което предстои вълнуваща история.

Първият директор господин Жельо Ташев подбира висококвалифициран учителски колектив, който обучава випуск след випуск. Скоро от там излизат компетентни и интелигентни млади хора, с които днес градът и страната ни се гордее. Те стават технолози, химици, лаборанти, предани на професиията, ерудирани и горди с основата, която гимназията им е дала. Подобно на строяща се сграда, те са градили тухла по тухла своите знания, запазили в паметта си любовта, всеотдайността и усърдието на своите преподаватели.

1974

През 1974 година специално построената сграда, приютява с чисто новите си класни стаи, кабинети и лаборатории любознателните ученици. До този момент в града няма такава учебна база - светла, просторна, мащабна и чиста, и тя бързо се превръща в ориентир за останалите постройки в големия квартал. Училищният двор приличащ на парк радва очите на хората с подреденост и зеленина.

Дипломираните кадри в специалности "Химични технологии", "Технологичен и микробиологичен контрол", "Екология и опазване на околната среда", "Автоматизация на производството", бързо намират своята успешна реализация. Някои от тях се връщат отново в любимото училище, но вече като преподаватели.

2008

2008 година е твърде важна за училището. Сливайки се с гимназията по лека промишленост, то вече се именува "Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии". Допирът с другата гимназия, също с дълга и достойна летопис, обогатява спектъра от специалности и доказва на обществеността, че може да расте но без да старее. Подобно на наученото за енергията в часовете по физика, че тя само се трансформира от една форма в друга, така училището със стара история се обновява и променя, но стои гордо на своето място - пълно с ученици които го обичат и учители, готови да дадат всичко от себе си, но да подготвят младите хора както за професията, така и за живота. Актуалните професии еколог, лаборант, моделиер се усвояват от бъдещите професионалисти на България. Учебният процес винаги е съпътсван от културен и разнообразен живот. Учениците участват в олимпиади, конкурси, викторини, балове и тържества, които ги карат да се чустват като едно голямо семейство. Между учители и ученици има приятелство, разбиране, доверие и толерантност.

Капитан на този устремен към хоризонта кораб днес, е инж. Теодора Сулева. Ръководството, педагогическия колектив и учениците са движещите сили, които прекарват кораба през океана на историята. Спират при буря, акостират, когато се налага, но винаги продължават своето движение напред, защото движението е живот.

И така историята продължава, но ще я дописват други хора. Училището, подобно на гара ще изпраща и посреща своите пътници, които пребивавайки в него са оставили своята добра енергия, оставили са част от себе си и докато са на тази земя ще се връщат към доброто старо време, към ученическите си години, изпълени с любов, младост, мечти и още нещо.

Но все пак най-хубавото тепърва предстои ...