ПГЛПЕХТ - Ямбол
Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии

„Стъпка по стъпка с Еразъм+”

Ученици от Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии получиха сертификати за Europass Mobility за придобитите компетентности по време на учебната практика по проект „Стъпка по стъпка напред с Еразъм+”, по Програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1:„Образователна мобилност за граждани“, сектор „Професионално образование и обучение“.

 

Лайпциг - град на музиката. Град с богат търговски и културен живот. Много от историческите сгради в центъра на града, както и уникалната система от търговски галерии и дворове, са построени от търговци. Градът е свързан от векове не само с търговията, но и с образованието. Университетът в Лайпциг е създаден през 1409 г. и е вторият най-стар в Германия. 

 

Хале - шоколад и музика. Участниците в проект "Стъпка по стъпка напред с Еразъм+" станаха част от съвършената хармония мeжду архитектура, история и изкуство на град Хале, Германия. Градът на красивата музика на Хендел и на прекрасния фин шоколад, изпълнен с много зеленина и водни пространства, които създават чувство на уют и спокойствие.

 

ЗОО градина на бъдещето. Като изследователи, попаднали в непознати светове, се почувстваха участниците в проект “Стъпка по стъпка напред с Еразъм+” в зоопарка на Лайпциг, в който се намира втората по големина вътрешнотропическа гора в света. Ултрамодерна инфраструктура и уникално оформление, които те карат да забравиш, че животните се отглеждат в изкуствена среда.

 

Неповторимата красота на Португалия през погледа и емоциите на участниците в проект "Стъпка по стъпка напред с Еразъм+" от Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии - Неповторимият чар на Порто и Авейро - малката тайна на Португалия

 

С поглед към средновековна Брага и най - мистериозният град в Европа – Фатима. Участниците в проект "Стъпка по стъпка напред с Еразъм+" по Програма Еразъм+ посетиха светилището край градовете Брага и Фатима. Цветни каскади, архитектура в неокласически стил, полупещера със сталактити и просторни гледки към областта Миньо, запечатани в красиви спомени и незабравими емоции. Деца, видения, местни легенди се преплитат в този архитектурен шедьовър - най-важното свято място в Португалия. Неразкрити тайни, пророчества - мистерия, която, може би, ще остане неразгадана ... Но, все пак, нали животът е интересен, именно с това, че не знаем какво и как ще се случи.

 

Крачка назад във времето: Лисабон - уникални културни забележителности, изпълнени с атмосфера малки улички, меланхолична музика фадо, изобилие от азулежу….

 

Работни моменти с участниците в проект "Стъпка по стъпка напред с Еразъм+" по Програма Еразъм+ от специалност "Производство на мебели" и "Фризьорство". от Германия и Португалия.


На 16 и 19.07.2021г., след вълнуващо и емоционално пътуване, участниците по проект „Стъпка по стъпка напред с Еразъм+“, изпълняван от Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии“- град Ямбол, пристигнаха в град Лисабон, Португалия и град Лайпциг, Германия. 

 

 

 

ПРИКЛЮЧИ ПОДБОРЪТ НА УЧАСТНИЦИ В МОБИЛНОСТ ПО ПРОГРАМА "ЕРАЗЪМ +"

След предварителна селекция Комисията за подбор на участници в мобилността по проект „Стъпка по стъпка с Еразъм+”2020-1-BG01-KA102-078407, класира 24 участници от специалност "Фризьорство" и "Производство на мебели" за участие в мобилност , която ще се проведе в Лайпциг, Германия и Брага, Португалия. На класираните ученици предстои езикова, професионална и културно образователна подготовка.