ПГЛПЕХТ - Ямбол
Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии

Избери си работа, която обичаш и повече няма да се наложи да работиш нито един ден

Вече са го направили, учениците от Професионалната гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии са направили своя избор и следват мечтите си. В поредицата от инициативи, организирани в Седмицата на професионалното образование, тийнейджърите разкриха знания, талант и любов към професиите, които изучават и в които желаят да се реализират. Заобиколени от колби, епруветки и отлични познания на свойствата на веществата и съединенията, учениците от професия „Лаборант“ се включиха в научно приключение. С демонстрационните експерименти и ефектни опити те показаха, че химията има и своя вълнуваща страна, на която се дължи и интересът им към предмета. 
В дефилето под надслов „Пространство за идеи“, учениците от специалност „Фризьорство“ представиха своите умения, стил и креативност при изработването на различни прически. Фоайето на гимназията се превърна в импровизиран подиум на модни и ретро прически, умело съчетани с подходящ грим и облекло.
Младите еколози отбелязаха Седмицата на професионалното образование като организираха почистване на училищния двор. Чрез екоинициативата те апелираха за поставяне на ненужния отпадък на определените за целта места, като се спазват изискванията за разделното им събиране. В акцията се включиха, както техни учители, така й съученици, подкрепящи идеята за поддържане на чистотата. 
Учениците от специалност „Производство на мебели“ посетиха производствените цехове на мебелна фирма „Хегра“ в град Ямбол. Потопиха се в атмосферата на работния процес и участваха в него. Денят приключи с много положителни емоции и увереност в бъдещи перспективи, а седмицата - с настроение, еуфория и огромно удовлетворение.