ПГЛПЕХТ - Ямбол
Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии

Национален кръг на „Най-добър млад фризьор и гримьор“

Професионална гимназия по лека промишленост „Райна Княгиня“ в Хасково е домакин на две атрактивни национални състезания – „Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и гримьор“.

За участие в национален кръг се класираха 96 ученици от 17 професионални гимназии от градовете Благоевград, Бяла Слатина, Гоце Делчев, Добрич, Попово, Варна, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Русе /ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“, София, Хасково и Ямбол. Те ще се състезават за престижните награди за цялостна визия в категории „Мода“, „Прическа“ и „Грим“.

Учениците от професионалните гимназии по мода ще покажат творческите си проекти на тема „Геометрия“, пречупена през погледа на младите хора в градска среда.

Младите фризьори и гримьори ще мерят сили в две категории за прическа и грим – „Салонно подстригване“ и „Вечерна дамска прическа“. Техните умения ще бъдат оценявани от Васил Михайлов – артистичен директор на академия и салони Stephan, Тодор Тошев – международен съдия по мъжко и дамско фризьорство, Руско Русев – собственик на Ноухау салон и основател на Ноухау скул, Минка Петрова – първият майстор-гримьор в град Пловдив и собственик на професионално и учебно грим студио „Бюти Мейкъп – М“.

Творческите колекции на младите таланти в модата ще се оценяват от доц. д-р Капка Манасиева – ръководител катедра „Изкуства“ към Варненския свободен университет, Йордан Беловодски – изпълнителен директор на Българска асоциация за текстил, облекло и кожи, управители на фирми. Освен за престижните три места за цялостна визия младите таланти ще се състезават и за специалните награди на Националната асоциация на училищата по мода и на бизнеса.

Официални гости и партньори на гимназията са представители на МОН, на РУО, на държавната и местната администрация на град Хасково, на бизнеса, на работодателски организации, директори на професионални гимназии, членове на Национална асоциация на училищата по мода, представители на медиите.

Конкурсите са част от графика на националните състезания по професии за учебната 2018/2019 г. на Министерството на образованието и науката в партньорство с бизнеса и висши училища.